Blauwbes, bosbes, blueberry

Blauwbes – bosbes – blueberry

Geen enkele bes is onder zoveel namen gekend als de blauwbes: blauwbes, blauwe bes, bosbes, blauwe bosbes, Amerikaanse bosbes,myrtille, blueberry …Vandaag is de blauwbes een vertrouwd beeld in de winkelrekken. Dit was ooit anders. Toen Blueberry Fields 25 jaar geleden deelnam aan tuinbeurzen, moest telkens aan de bezoekers uitgelegd worden “welke soort bessen dat waren”. Wij waren dan ook de pioniers van de blauwbes. Maar hoe zit het nu juist?

De bessen die u bij Blueberry Fields vindt, heten in Vlaanderen “blauwbessen”. In Nederland is “blauwe bes” of “blauwe bosbes” ingeburgerd. Afhankelijk van streek tot streek zijn zij bij ons door Jan met de Pet gewoonlijk gekend als “bosbes”, of “myrtille of ook wel “Amerikaanse bosbes”. “Blauwbes” en “bosbes” worden in de praktijk door mekaar gebruikt als aanduiding voor dezelfde bes. De laatste tijd heeft men het meer over “blueberries”.

Maar eigenlijk zijn er 2 soorten bosbessen. En gelukkig is er het Latijn om ze uit mekaar te houden.

VacciniumMyrtillus

20190810_112122

Deze bosbes is de “wilde bosbes” die normaal in onze bossen, vooral in de Ardennen, in de vrije natuur te vinden is. De plantjes zijn klein en laag bij de grond. De bessen zijn eveneens klein en door en door donkerblauw tot zwart gekleurd.  Plukken is erg tijdrovend en … men krijgt er blauwe vingers van.  Door ze te eten verkleurt de tong blauw.

VacciniumCorymbosum

IMG_5695

Deze bosbes is de “gecultiveerde bosbes” of “blauwbes”.  Komt oorspronkelijk uit Amerika (“Amerikaanse bosbes”).  De mens veredelde de bes door selectie en krusing.Afhankelijk van ras tot ras bereikt een volwassen plant 1,5 m tot 2,5 m.  De bessen groeien in trossen.  Enkel de schil is blauw, terwijl het vruchtvlees eerder wit is.  Plukken en eten geeft vrijwel geen verkleuring aan vingers of tong.

Soms wordt de blauwbes verward met de zwarte bes of cassisbes (ribes nigrum). Dit is echter een heel andere bes die eerder behoort tot de familie van de rode en witte (aal)bes (ribes rubrum).

Mocht u door de bomen de bosbessen niet meer zien, zeg dan misschien, zoals wij, gewoon: “blueberry”. Maar wij zijn natuurlijk “van Blueberry Fields”…