Gezondheid
Antioxidanten
Als we ouder worden – en dat is al vanaf onze geboorte – produceert ons lichaam “vrije radicalen”. Dit zijn onstabiele moleculen die onze cellen en DNA beschadigen. Zij worden geassocieerd met kanker, hartziektes en veroudering. Elke dag voeren de cellen in ons lichaam strijd tegen deze “vrije radicalen”.
Antioxidanten helpen onze cellen in deze strijd. Blauwbessen hebben, vergeleken met andere soorten fruit, een zeer hoog gehalte aan antioxidanten. Daarnaast bevatten zij zeer veel vitamine C, vitamine A en B, mineralen en spoorelementen.
Gezondheidsvoordelen
Wereldwijd onderzoek toont aan dat blauwbessen:
- ons wapenen tegen de vorming van allerlei kankers en hartziektes
- het verouderingsproces vertragen en huidveroudering (rimpelvorming) tegen gaan
- ons korte termijn geheugen op peil houden
- de bloedsuikerspiegel verlagen
- de kans op infecties van de urinewegen verminderen
- onze spijsvertering verbeteren
- ons zicht verbeteren (vooral nachtzicht) en helpen bij vermoeide ogen
- een gunstige invloed hebben op onze bloedsomloop (bloeddrukverlagend)
- positief werken op ontstekingen in ons lichaam (bv. gewrichtsontstekingen)
- cholesterolverlagend werken
- hooikoortsklachten kunnen verminderen
- de ziekte van Alzheimer kunnen helpen tegengaan
- …
Blauwbessen: de lekkerste manier om gezond te blijven !
Voedingswaarden
100 g blauwbessen bevatten:
water |
82 g |
calorieën |
55 kcal 230 kJ |
proteïnes |
0,65 g |
vetten |
0,37 g |
suikers |
13,7 g |
vezels |
1,25 g |
|
|
calcium |
6 mg |
ijzer |
0,16 mg |
magnesium |
4,67 mg |
fosfor |
10 mg |
kalium |
86 mg |
natrium |
6 mg |
zink |
0,11 mg |
koper |
0,06 mg |
mangaan |
0,27 mg |
|
|
vitamine C |
12,6 mg |
thiamine (B1) |
0,05 mg |
riboflavine |
0,05 mg |
niacine |
0,35 mg |
panthogeenzuur |
0,09 mg |
vitamine B6 |
0,03 mg |
foliumzuur |
6,2 mg |
vitamine A |
100 I.E |