Planten

Planten

Niets zo fijn als thuis uw eigen blauwbessen kunnen plukken in de zomer. Hebt u nog ergens een plekje vrij in uw tuin? Misschien moet u dan eens overwegen om u enkele blauwbesplanten aan te schaffen. Voor uzelf, maar ook om uw kinderen of kleinkinderen vertrouwd te maken met lekker en gezond eten. Een investering in de toekomst.

IMG_3827

Variëteiten

Het hele jaar door bieden wij verschillende variëteiten aan: vroege soorten, late soorten en midden-seizoen soorten. Het aanbod kan in de loop van het jaar verschillen. Daarom komt u best bij ons kijken en uw keuze maken uit mooie en grote planten. Bordjes op de plantentafels geven u de nodige info. Aanplanten kan gedurende het hele jaar, met voorkeur voor lente en najaar.

DSC_1519 (1)

Bodem

Blauwbessen groeien het best in een zure grond (PH-waarde 4,5 – 5). Het humusgehalte van de grond mag hoog tot zeer hoog zijn om het vocht goed vast te houden. Als de bodem “zwaar” is, of eerder uit zandgrond bestaat, kan toevoegen van turf een oplossing bieden. Een aangepast turfmengsel voor blauwbessen (verkrijgbaar op het bedrijf) toevoegen bij de aanplant is eigenlijk altijd een aanrader.

Het plantgat wordt breed in plaats van diep uitgegraven. Door meer dan één plant en verschillende variëteiten aan te planten, hebt u meer kans op een goede oogst. Plantafstand: 80 cm. Gebruik voor het planten geen gekalkte potgrond, want dit kan de groei belemmeren.

Verzorging

De planten hebben veel zon en water nodig voor het beste resultaat. Geef zeker voldoende water in warme periodes. Het wortelgestel ontwikkelt zich eerder breed dan diep, waardoor uitdroging sneller gebeurt.

Als alternatief tegen onkruid kunt u een laagje houtsnippers gebruiken. Deze laag beschermt de grond ook tegen uitdroging in de zomer. Matig bemesten, doet u best net voor de bloei. De blauwbes heeft niet veel stikstof nodig. Langzaam werkende meststoffen als osmocoten, of organische meststoffen zijn geschikt.

Kleur in uw tuin

Blauwbesplanten geven u niet alleen lekkere en gezonde bessen cadeau. In de herfst geven zij op een prachtige en gevarieerde manier, afhankelijk van de soort, kleur aan uw tuin. Mooi meegenomen, toch.

2018-10-10 09.48.47